Stoltzen: Turen opp og ned igjen Stoltzekleiven

7253
Norge Bergen - Stoltzekleiven
Norge Bergen - Stoltzekleiven

En herlig tur med en flott utsikt fra toppen av Sandviksfjellet. Stolzekleiven starter i Fjellveien og går opp til toppen av Sandviksfjellet. Fra Fjellveien er det kun oppover, en blanding av motbakke og trapper. Skogen nederst i Stolzekleiven er spesielt flott på våren og sommeren, da er det grønt og frodig men også litt mystisk. Løypen har en stigning på 313 meter og har mer enn 800 trappetrinn. Det er muligheter for pauser underveis. Passer best for dem som er trent og man bør har godt fottøy. Turen er helt gratis. Stoltzekleiven er også kjent som bare “Stoltzen”.

På toppen av Sandviksfjellet (417 meter over havet) ligger et vann, tidligere var dette et drikkevann for Bergen, men pr. dags dato er det omregulert til et vann hvor du har lov til å bade. Da dette var et drikkevann var det et populært sted å fylle vannflaskene, men nå bør du ta med deg vann på turen.

Hvis du går i et komfortabelt tempo tar det omtrent 25 minutter til toppen uten pauser, rekorden er på 8 minutter 13 sekunder. Hvis du er trent og går i et jevnt tempo bruker du 18-20 minutter.

Motbakkeløpet Stoltzekleiven Opp
Se også informasjon om Stoltzekleiven Opp

Hvordan komme seg ned igjen fra Stoltzekleiven
Her har du fire alternativer:

  • Gå ned Munkebotn til Sandviken Sykehus og tilbake til Fjellveien (til venstre på toppen)
  • Gå ned via Fløyen (til høyre på toppen) og Tippetue eller Skansemyren
  • Gå ned via Skredderdalen (til høyre på toppen)
  • Gå ned igjen Stoltzekleiven til Fjellveien (upopulært og anbefales ikke)

Kart kan du få gratis på Turistinformasjonen i Bergen, Bergen Turlag og Fløybanen.

Se også flere turtips